Hugh Bright
Do³±czy³: 30 Maj 2023 Posty: 3
|
Wys³any: Wto Maj 30, 2023 07:02 Temat postu: lalki barbie |
|
|
Jako dzieci wikszo z nas je miaa, lalki gniazdo malowanych drewnianych lalek, ktre otwieray si jedna po drugiej, odsaniajc w rodku coraz mniejsz lalk, a doszlimy do ostatecznej lalki zwykle niemowl wyrzebionego z jednego kawaka drewna. Nazywaj si rosyjskie (matryoszki) lalki. Poza powtarzaniem si, nie su adnemu prawdziwemu celowi, co czyni je tak uroczo zabawnymi.
Z jedn zasadnicz rnic, ta pierwsza strona pamitnika ma struktur jednej z tych rosyjskich lalek. Tutaj hierarchia jest odwrcona, a zagniedone lalki (czytaj: sceny) staj si coraz wiksze i bardziej treciwe w miar, jak przez nie przechodzimy, zaczynajc od najmniej znaczcej ze wszystkich scen, tej, ktr przekazuje pierwsze zdanie, ktre pokazuje, e toniemy gboko. " na kanap z naszym narratorem. Gdy tylko usid na tej przytulnej kanapie, zostaje ona wysunita spode mnie lalka , a narratorka (i ja razem z ni) zostaje przeniesiona 30 lat wstecz do dwupoziomowej kamienicy nad autostrad. Wynajlimy z Samem po naszym domu w Santa Cruz spon. W miar upywu czasu jest to tak wstrzsajce, jak to, ktre zmienio biednego Gregora Sam domek dla lalek s w gigantycznego chrzszcza w jego ku.
Rnica midzy tym sprytnie napisanym wstpem a rosyjskimi lalkami polega na tym, e ostatecznie daje nam co istotnego. To sceny prowadzce do sceny po poarze wydaj si (wzgldnie) puste. Dlaczego nie zanurzy nas prosto w t scen po zakoczeniu, jedyn w peni zaangaowan scen oferowan przez to otwarcie? Jeli autor chce zagniedzi t scen w nowszej, w ktrej wydarzenie jest przywoane umieci je w ramce w porzdku. Ale wtedy naley rwnie zainwestowa w ramk (narrator zatapiajcy s wózek dla lalek i w kanapie lub odpowiadajcy na pytania podczas ledztwa).
Peter Selgin jest autorem ksiki Drowning Lessons, zdobywcy nagrody Flannery O'Connor w kategorii krtkometraowej (Univ. of Georgia Press, 2008). Opublikowa powie Life Goes To the Movies (Dzanc, 2009), trzy ksiki o sztuce pisania beletrystyki (Writer's Digest, Serving House Books, Broadview Press) oraz ksik obrazkow dla dzieci S.S. Gigantic Across the Atlantic (Simon i Schuster). Jego pierwszy zbir esejw, Confessions of a Left Handed Man (University of Iowa, 2012), by finalist Midzynarodowej Nagrody im. Williama Saroyana. Powie w rkopisie Wadca wody zdobya nagrod Faulknera-Wisdoma dla najlepszej powieci. Jego wspomnienia, The Inventors (Hawthorne Books), ktre zdobyy nagrod Housatonic Book Award, znalazy si wrd najlepszych ksiek literatury faktu w 2016 r. magazynu Library Journal. Jest profesorem nadzwyczajnym jzyka angielskiego w Georgia College & State University. Dowiedz si wicej na jego stronie internetowej.
Demokracja umiera w ciemnociach Subskrybuj Nazwa uytkownika Zaloguj si Mj post Moja lista czytelnicza Ustawienia konta Biuletyn lalki barbie y i alerty Subskrypcje prezentw Skontaktuj si z nami Pomoc techniczna Mj wpis Moja lista czytelnicza Ustawienia konta Biuletyny i alerty Subskrypcje prezentw Skontaktuj si z nami Pomoc techniczna Dostpno czytnika ekranu Gdzie dzieci znajduj schronienie Dodaj do lista Na mojej licie Christian Davenport Christian Davenport Reporter zajmujcy si NASA i przemysem kosmicznym E-mail Bio 13 maja 2001 Pite dziecko przyszo trzsce si, uzalenione od heroiny i przywizane do maszyny, ktra piszczaa, gdy tylko przestao oddycha. Szsta, urodzona z podowym zespoem alkoholowym, bya tak maa, e nosia ubranka dla lalek.
Ona na s inspiruje. Widzimy rodzicw, ktrzy bij i porzucaj swoje dzieci, np |
|